life can leave you like a rainbow

By the bug

1968. o αμερικάνος μπασίστας david vorhaus συναντάει στο λονδίνο την delia derbyshire και τον συνεργάτη της στο bbc radiophonic workshop, brian hodgson, και ηχογραφούν για την island ένα άλμπουμ που ήταν τόσο μπροστά απ' την εποχή του, ώστε χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να εκτιμηθεί όσο του αξίζει. την ίδια εποχή που οι beatles ηχογραφούσαν το 'πειραματικό' abbey road, οι white noise με το an electric storm έδιναν υπογείως το δικό τους ορισμό για την πρωτοπορία.
το electric storm είναι ένα άλμπουμ σταθμός για την ηλεκτρονική μουσική, που μπορεί να μην γνώρισε εμπορική επιτυχία όταν πρωτοκυκλοφόρησε, αλλά έγινε cult classic, πούλησε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο και έγινε το σημείο αναφοράς για τρεις γενιές καλλιτεχνών. ακόμα και σήμερα ακούγεται τόσο σύγχρονο και αξεπέραστο που δεν πιστεύεις ότι ηχογραφήθηκε σχεδόν πριν από 40 χρόνια.
οι broadcast και οι stereolab πίνουν νερό στο όνομά του [άκουσε το love without sound και θα καταλάβεις].
oι τεχνικές ηχογράφησης ήταν εντελώς νέες και πρωτοποριακές για το 1968, χρησιμοποιούν το πρώτο βρετανικό συνθεσάιζερ -το ems synthi vcs3- ενώ ο vorhaus παίζει στο γρήγορο τον ήχο του μπάσου που έχει ηχογραφήσει σε μαγνητοταινία για να ακούγεται πότε σαν βιολί και πότε σαν τσέλο.
στο my game of loving ακούγονται οι αναστεναγμοί από όργιο, στο τεράστιο κομμάτι 11 λεπτών που ανοίγει τη δεύτερη πλευρά αναφέρονται στα ατυχήματα με ποδήλατο και τραγουδούν your girl with roses in her eyes, sits on a bed of white sheets, the lights are off the gloom begins, to thiken as she waits μέσα σε ήχους από κλάματα.
η διαδικασία παραγωγής του κράτησε μήνες -η island είχε απηυδήσει με το χρόνο που έπαιρναν οι ηχογραφήσεις και τους ανάγκασε να το ολοκληρώσουν άρον άρον.
για τη χρήση των φωνών ο ίδιος ο vorhaus δήλωνε σε συνέντευξή του: ''i use voices a lot too, but not as conventional vocals. i always use a lot of voices, and if somebody having an orgasm in the background is used as part of one of the waveforms, it makes the sound more interesting, without the listener actually knowing what they're hearing.''
η delia derbyshire -η οποία είναι η ίδια που έχει γράψει και το θέμα του dr. who- αποχώρησε μαζί με τον hodgson αμέσως μετά την ολοκλήρωση του άλμπουμ και ο vorhaus σνέχισε μόνος -ακόμα παίζει. στη σελίδα του στο myspace δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να κλείσει live εμφανίσεις -θα τους φέρει κανείς;

try holding mist there in your hand
and you'll begin to understand
how life can leave you like a raibow...
μαθήματα ιστορίας. ξανακυκλοφόρησε μόλις σε remastered cd με βιβλιαράκι. χωρίς επιπλέον κομμάτια.
an electric storm
 

0 comments so far.

Something to say?