ghosts of a past future (prehistory of hauntology)

By the bug

Το 2006 ο Simon Reynolds σε ένα άρθρο του στο Wire (δυστυχώς δεν το βρήκα online και δεν έχω scanner) γράφοντας για τα συγκροτήματα της Ghost Box και για τους Mordant Music διακρίνει μια νέα τάση στην σύγχρονη ηλεκτρονική σκηνή. Ο όρος που επιλέγει για να περιγράψει αυτή την τάση είναι Hauntology.Τα 4 συγκροτήματα της Ghost Box είναι κατα τη γνώμη μου πολύ πιο ενδιαφέροντα απο τους Mordant Music κι η μουσική τους πραγμάτικα ξεχωρίζει. Υπάρχουν σαφείς αναφορές σε διάφορα σχήματα των 90s και 00s (κυρίως Boards Of Canada, Broadcast, Pram, Add N To (X) ίσως και Stereolab) αλλά η αισθητική της Ghost Box είναι πολύ πιο κοντά στίς απαρχές της electronica και κυριώς αυτή της Αγγλικής παράδοσης. Η σημαντικότερη επιρροή είναι σίγουρα οι μουσικές που ξεπήδησαν απο το BBC Radiophonic Workshop (μια ομάδα μουσικών που απο το 1958 δούλευαν για το BBC γράφοντας μουσικά θέματα για ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, διαφημιστικά jingle κλπ). Ακούγοντας σήμερα τα κομμάτια που έφτιαχναν αυτοί οι τρελοί επιστήμονες του ήχου απορείς με το πόσο out there, περίεργα, σχεδόν ψυχεδελικά ακούγονται. Είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστείς κάτι αντίστοιχο στη σημερινή τηλεόραση. Η πιό ενδιαφέρουσα περίοδος του BBC Radiophonic Workshop είναι τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, η εποχή δηλαδή πρίν διαδωθεί η χρήση των synthesizer στην Αγγλία, όταν δημιουργοί όπως οι Daphne Oram, Delia Derbyshire, David Cain, John Baker χρησιμοποιώντας τεχνικές της avant-garde ακαδημαϊκής μουσικής και δουλεύοντας σχεδόν αποκλειστικά με κασσέτες (tape-manipulation) εγράφαν ποπ μελωδίες. Το αποτέλεσμα είναι μία ποπ που είναι λειτουργική και μελωδική αλλά ταυτόχρονα ακούγεται και εντελώς εξωγήινη.

Daphne Oram - Oramics

Delia Derbyshire - Electro Sonic

Delia Derbyshire & Barry Bermange - Within Dreams

Τη δεκαετία του 50 και 60 στην Αμερική διάφοροι μουσικοί όπως ο Bruce Haack (που έγραφε κυρίως μουσική για παιδιά) και ο Raymond Scott (που έγραφε soundtrack για Cartoon και διαφημιστικά Jingle) χρησιμοποιώντας τα πρώτα synthesizer συνέβαλαν κι αυτοί με τον τρόπο τους στην συγγραφή αυτής της παράλληλης μουσικής ιστορίας που ενώ συνδέεται με τις «επίσημες» μουσικές ιστορίες του 20ου αιώνα (της ποπ και της ακαδημαϊκής μουσικής) ουσιατικά βρίσκεται έκτος και των δύο.


Raymond Scott - Manhattan Research, Inc
Εδώ είναι μερικά δείγματα αυτής της παράλληλης ιστόριας που σε καμμία περίπτωση δεν εξαντλείται σε αυτά. Εκτός των Raymond Scott, Daphne Oram και Delia Derbyshire (που της έχω ιδιαίτερη αδυναμία) θεώρησα σκόπιμο να συμπεριλάβω στο ποστ και τον βρετανό Basil Kirchin, έναν μουσικό που ήταν ακόμα πιο outsider απο τους υπόλοιπους και η μουσική του είναι σίγουρα πιο «εγκεφαλική» ή «δύσκολη» αλλά πιστεύω πώς το Worlds Within Worlds είναι άλλο ένα κομμάτι αυτής της εκκεντρικής και περίεργης ιστορίας, που μέσω της Ghost Box
φαίνεται να αποκτά ένα καινούργιο κοινό.
Basil Kirchin - Worlds Within Worlds


[S. Overdive]
 

0 comments so far.

Something to say?